Olympiastadion Berlin

Het Olympiastadion is een gebouw uit de jaren ’30 in het westen van Berlijn. Dit is een unieke ervaring waar je zeker een dag vrij voor moet nemen om alles te bezoek. Het is zeker de moeite waard om dit te doen, want het is werkelijk waar prachtig. Tot het complex behoren ook het Sportforum, Olympisch Hockeystadion, Olympisch zwembad, Reitstadion, de Waldb├╝hne en het Maifeld met de beroemde klokkentoren.

Eerder stond op deze plek het Duitse Stadion, maar die voldeed niet aan de eissen en is gesloopt in 1916. Voor de Olympische Spelen van 1936 moest men sowieso een nieuw stadion bouwen. Dit stadion is gebouwt en bied plek voor 100.000 personen. Het stadion is tussen 1934 en 1936 gebouwd door architect Werner March. Het stadion is geopend op 1 augustus 1936, daarmee werden ook de Olympische Spelen geopend van dat jaar.

De onderste helft van het stadion is ingegraven, de bovenste ring komt dus nog wel boven de grond uit. De pilaren om het complex heen zijn eigenlijk Jugendstil pilaren, maar op advies van Albert Speer zijn ze versierd door zware, massieve sierlijsten.

In 1974 werd het stadion gedeeltelijk overdekt voor het WK voetbal. In 2004 is de renovatie gedeeltelijk afgerond voor het WK voetbal wat in 2006 ook plaats zou vinden in Duitsland. Tegenwoordig voetbalt Hertha BSC in dit stadion, die uitkomt in de Duitse Bundesliga. Ook speelt Berlin Thunder er regelmatig wedstrijden in de European-NFL League. Het Olympiastadion is ook de vaste plaats van de DFB-pokal finale. In 2015 vind de finale van de UEFA Champions League plaats. Tegenwoordig bied het plaats voor 75.000 man, dit komt door de renovatie van het stadion.