Uitgaanscentrum in Berlijn

Het uitgaanscentrum in Berlijn is de grootste van Europa. Opzicht is dat ook niet zo gek eigenlijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn opgedeeld in twee gedeeltes, Oost- en West Berlijn.

Berlijn na de Koude Oorlog

Na ruim veertig jaar apart van elkaar geleefd te hebben, werd in 1989 de muur afgebroken en werden de twee Berlijns in 1990 weer als één Berlijn herenigd. Intussen had West Berlijn zich heel anders ontwikkeld als Oost Berlijn. Het westelijke gedeelte van de stad was helemaal hersteld van de oorlog en was economisch enorm sterk geworden. Het Oosten van Berlijn was eigenlijk nog redelijk in puin van de Slag om Berlijn die in 1945 uitgevochten is. Overal zaten nog kogelgaten in van de slag in het oostelijke gedeelte van de stad.

Toen de hereniging in 1990 definitief werd, snakten de inwoners van Berlijn weer naar de gezelligheid en de sfeer die de stad had in de jaren ’20 van diezelfde eeuw. Vanaf toen is het centrum van Berlijn omgetoverd tot uitgaanscentrum.

Uitgaan voor de Berlijners zelf

Veel locaties zijn niet te herkennen als uitgaansgelegenheid in Berlijn, veel uitgaansgelegenheden liggen meer aan de rand van de stad. Daar gaan voornamelijk de autochtone Berlijners heen. Deze uitgaansgelegenheden zijn ook bijna niet herkennen. Ook zijn deze clubs ‘mobiel’, dat wil zeggen wat vandaag in is, kan morgen ook alweer uit zijn. Vaak kennen taxi chauffeurs en hotel receptionisten wel de trends die in zijn in het uitgaansleven van Berlijn.

Uitgaan in het centrum van Berlijn

In het centrum van Berlijn komen meer toeristen, daar zijn dan ook voornamelijk de grotere clubs en kroegen die heel commercieel zijn en toeristisch zijn. Bekende gebieden om uit te gaan in het centrum van Berlijn zijn onder andere de Oranienburgstrasse, Hackescher Markt, Kürfürsterdamm en de omgeving hiervan, Kollwitzplatz en wat minder bekend zijn de Prenzlauer Berg, de wijk Friedrichshain, Nollendorfplatz en de omgeving hiervan en Oranienstrasse.

Nollendorfplatz is bekend als de homescene van Berlijn. Hier zijn ook de grootste discotheken van Berlijn. Dit plein ligt in het noordpunt van het district Tempelhof-Schöneberg in het voormalige stadsdeel Schöneberg. de Bülowstrasse en de Kleistrasse komen uit op dit plein.